Jak ulevit ,,bolavé,, duši?

11.11.2013 10:49

Nebuďte na problémy sám/ sama - najděte si psycho-terapeuta

COOO?  - vždyť já přece nejsem blázen!?

„Svěřit se“, „Vypovídat se“ skutečně mívá léčebný vliv.

ALE - já se přece můžu svěřit dobré kamarádce, známé, rodině!....

ANO; ale přiznejme si, že ne vždy tyto citlivé informace sdělujeme nestranným pohledem...vždycky na duši zůstaně něco, co neřekneme ani nejbližšímu, z jakéhokoliv důvodu....prostě laicky řečeno ;. neodhodíte problém kompletně, ale vždycky ve vás zůstane malý kousek, který  se po čase zase může nabalovat. A NAVÍC - ať chcete nebo ne, nikdy nevíte, zda jsou vaše svěřené informace ,,v bezpečí,,

Psychoterapeut JE nestranný...u něj ,,odložíte,, úplně všechny svoje starosti a trápení a bez výčitek.

Efektivní terapie pomáhá lidem identifikovat nové cesty k překonání bolestných pocitů a řešení životních problémů.

Co je tedy bláznivého na vyhledání takového řešení? NIC

Studie naznačují, že návštěvy poradce nebo psychoterapeuta mohou mít velmi pozitivní vliv na zdraví člověka. Snižují dobu pracovní neschopnosti a snižují výdaje spojené s řešením závažných životních problémů jako je např. rozvod, přetrvávající závislost, krize středního věku, vyhoření v práci, problémy v rodině.....prostě cokoliv Vás dlouhodobě tlačí na duši a trápí Vás


Psychoterapie poskytuje způsob, jak se problémů dotknout přímo u jejich zdroje. Jedním z pozitivních výsledků terapie může být i dovednost snáze se vyrovnávat s problémy v budoucnu.
Poradenství a psychoterapie není všelék. Určitě neplatí, že tyto metody jsou pro každého. Nicméně ten, kdo prokáže odvahu, připustí si potřebu pomoci a je schopen přijmout radu, může být silnější a sebejistější než ten, kdo takovou pomoc z principu odmítá.

Volba terapie může být naopak velmi racionálním aktem. Mnohem iracionálněji se budeme chovat, když se terapii budeme kvůli hloupým předsudkům vyhýbat, přestože by nám mohla nabídnout účinnou pomoc.

Stále více se prosazuje pohled na terapii jako cestu k osobnímu růstu.

Psycholog nepředepisuje psychofarmaka na rozdíl od psychiatra, který má lékařské vzdělání, ale pomáhá psychologickými prostředky.
Psycholog se řadí mezi pracovníky pomáhajících profesí.
V poradenství jde o pomoc člověku, jehož chování i prožívání je v normě, ale který je v současnosti v obtížné životní situaci (rodinná krize, pracovní stres apod.). Cílem nejsou osobnostní změny ani vyléčení, ale překonání a odstranění aktuálních potíží.


Psychoterapie poskytuje způsob, jak se problémů dotknout přímo u jejich zdroje. Jedním z pozitivních výsledků terapie může být i dovednost snáze se vyrovnávat s problémy v budoucnu.

Volba psychoterapie je užitečná v situacích kdy:

  • dlouhodobě prožíváme životní nespokojenost, zmatek, pocity viny, bezmoc osamělost, únavu, nebo „divné“ pocity
  • nerozumíme sobě, nebo svému okolí
  • nedaří se nám v životě (nebo ve vztahu, v zaměstnání) opakují nepříjemné situace, které nám komplikují život
  • procházíme životní krizí
  • se nám nedaří vyrovnat se životními změnami či ztrátami
  • nás trápí deprese, úzkost, panické ataky, závislosti, psychosomatické obtíže (poruchy příjmu potravy, sexuální obtíže ... )

Pokud si už opravdu nevíte rady se svou bolavou duší, neváhejte a najděte si terapeuta podle místa působení (nebo třeba ve vedlejším městě) nebo podle druhu terapeutické techniky, kterou používá. Po prvním setkání dejte prostě na svoji intuici a když Vám ,,nesedne,,- vyberte si jiného.

"Nemáme se čeho bát – kromě strachu samotného."

(Franklin D. Roosevelt)

další články najdete zde

zdroj:

  • https://psychologie.cz/nemoci-duse-zabijeji/
  • https://psychologie.cz
  • vlastní zkušenost