Jste to, co jíte...
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“
( Hippokratés)
Toto je poselství od otce medicíny zmíněné i v novém kontroverzním dokumentárním filmu Jamese Colquhouna a Laurentina ten Bosche.
Pokud máte tedy čas a chuť - uvařte si kávu nebo čaj, pohodlně se usaďte a shlédněte tento dokument...
Na jídle záleží: Jsi to, co jíš / Food Matters
USA, 2008, 78 min - anglické znění s českými titulky
Koření a bylinky jsou přirozenými zdroji preventivní zdravotní péče
Byliny se od pradávna sbíraly či pěstovaly z mnoha důvodů.
Používaly se při různých obtížích a onemocněních a lidé se dříve léčili pouze přírodními prostředky. Lidé už od pradávna sbírali rostliny nejen k jídlu, ale i léčbě. Díky náhodným zjištěním poznali, že rostliny mají i jinou, než pouze sytící funkci. Toto tisíce let staré poznání pak bylo předáváno z generace na generaci. Zvláště babky - kořenářky přesně věděly, na jaký neduh která bylinka zabere. Hlavním byl samozřejmě jejich léčivý účinek, ale využívaly se i jako ochucovadlo různých pokrmů, byly oblíbené pro svou vůni.
Kdo z nás i dnes může s klidným svědomím říci, že jeho jídelníček je natolik vyvážený a správný, že již nepotřebuje žádné potravinové doplňky?
Existují tisíce nemocí, ale jen jedno zdraví.
Börne