Co je to KOLAGEN

10.11.2013 18:41

 kolagenDo svých 40 let jsem nevěděla, že existuje nějaký kolagen. Když jsem se po ránu vídávala v zrcadle, říkala jsem si, že to zas bude práce ;-) a makeupu k zahlazení pomačkaných rýh od polštáře. Někdy trvalo až 2 hodiny, než se mi  ty mačkance po spaní vyrovnaly. V té době mi přišly mailem nějaké poznatky o Transdermálním kolagenu a jeho omlazujících účincích na pleť. Rozhodla jsem se, že tím nic nezkazím a začala jsem ho pravidelně ráno a večer používat. ...

Co je kolagen

Kolagen je nejdůležitějším proteinem v lidském organismu. Jedná se o ve vodě nerozpustnou organickou látku- bílkovinu, která je základním stavebním prvkem pojivových a vazivových tkání, jako jsou kosti, chrupavky, cévy, šlachy, zuby a kůže.

Kolagen tvoří 25-30 % hmotnosti všech bílkovin v lidském těle, 10 % celkové hmotnosti a až 70 % kůže. Jeho nejmenší stavební jednotkou jsou aminokyseliny. Ty jsou spojeny specifickými, tzv. peptidovými vazbami do dlouhých spirálovitě šroubovaných řetězců. Kolagen vytváří bílé, neprůhledné vláknité útvary, které tvoří mezibuněčnou hmotu, strukturu buněk, tkání a orgánů.

K čemu kolagen slouží

Kolagen účinně vyživuje a regeneruje kloubní chrupavky, šlachy, vazy a kosti. Má proto zásadní význam pro správnou funkci pohybového aparátu. Také odpovídá za obnovu kožních buněk. Stárnutím dochází k nižší produkci kolagenu a snížení rychlosti obnovy pokožky, což je jednou z příčin tvorby vrásek a ubývání elastičnosti pleti. Jeho nedostatek způsobuje nižší pružnost, pevnost a hydrataci kůže.

Jak se bránit nedostatku kolagenu

V zásadě existují pouze dva způsoby, jak kolagen získat.

  1. jeho přirozená produkce v organismu, která se ale s věkem snižuje. Řešením může být kolagen přidávaný do kosmetických přípravků, který stimuluje kožní buňky k tvorbě vlastního kolagenu a udržuje tak pokožku elastickou, pevnou a hydratovanou.
  2. získávání kolagenu z potravy formou doplňku stravy. Doplňky s obsahem kolagenu se vyznačují snadnou vstřebatelností, díky které ho organismus bez potíží a zatížení trávicího ústrojí zpracuje a plně využije buď pro pohybový aparát, nebo pro tvorbu nových kožních buněk.

Není kolagen jako kolagen

Zjednodušeně můžeme kolagenové produkty na trhu rozdělit do dvou základních skupin:

  • Kolagen vyráběný z vepřových a hovězích kůží - nejdostupnější klasická želatina, která není hydrolyzována, je velmi špatně stravitelná a jako proteinový zdroj nevhodná. Dále pak hydrolyzát kolagenu, který se používá zejména k obohacení lidské výživy o kolagenní bílkoviny v kloubních přípravcích, v kosmetice, ale také v laciných proteinových nápojích, kde uměle zvedá obsah proteinů. Působí povrchově a krátkodobě. Organismus jej odmítá jako cizorodou látku.
  • Biologicky aktivní „živý“ přírodní rybí kolagen (podobný kolagenu lidskému) -rychle se vstřebá a následně spojí s "našimi" kolagenními vlákny. Tato vlastnost je velmi důležitá. Kromě okamžitého omlazujícího efektu, stimuluje obnovu vlastního kolagenu. Kdo používá kosmetiku s bioaktivním "živým" kolagenem pravidelně, počase zjistí, že je jeho pokožka pevnější, pružnější a vypadá jako po liftingu.
  • Rozdílů je mnoho, ale nejdůležitějším je právě to, že rybí kolagen zůstává živý. Obsahuje menší částice, tedy o daleko menších rozměrech, rozpadá se ihned po nanesení na svrchní vrstvu pokožky a proniká hlouběji než hovězí bílkovina. Ve chvíli prvního kontaktu s lidským organismem není jen statickým klubkem mrtvých bílkovin, ale vzorně poskládanou trojitou spirálou - triple helix formula -  kolagen s trojitou šroubovicí


Pokud tedy uvažujete o výběru, koupi a používání kolagenu, vždy se pečlivě podívejte, o jaký druh kolagenu se jedná

Zde najdete několik zkušeností

 

další články najdete zde