Seznamte se s Pupalkou

28.11.2013 20:31

Pupalce se říká „ženská pilulka“, protože je vhodná na ženský vnitřek.

pupalka- puplakový olejPupalka je v posledních letech velmi oblíbenou bylinou. Od osmdesátých let 20. století se provádí výzkum oleje, bohatého na omega-6 mastné kyseliny. Přestože je to mnohdy více pěstována jako okrasná rostlina – žluté květy se rozevírají v podvečer a za měsíčního svitu nádherně září – její využití se neustále rozšiřuje.
Bylina pochází ze severní Ameriky. Daří se jí v pustinách a zejména slaných půdách. Do evropských zahrad se dostala až v 17. Století.

Pupalce se říká „ženská pilulka“, protože je vhodná na ženský vnitřek.
Pupalka obsahuje esenciální mastnou kyselinu. Lidský organizmus ji nedokáže vyrobit (kyselina gamalinolenová).
Musí ji přijímat ve stravě. Tato kyselina je základním produktem pro syntézu omega-3 mastných kyselin, které představují předchůdce tzv. prostaglandinů hormonům podobných látek.
Prostaglandiny stimulují a regulují tělesné funkce ve všech orgánech těla.
Jejich nedostatek můze způsobovat infarkt, vysoký krevní tlak, artritidu, menstruačni bolesti, alergie, astma, neplodnost, migrénu, oční zákaly...
Moderní způsob stravování a složení potravy nepřispívají k tomu, abychom tyto nenasycené kyseliny přijímali v dostatečném množství. Proto bychom měli používat olej z pupalky dvouroční jako doplněk naší výživy. Je nejbohatším zdrojem kyseliny gama-linolenové.

Hormonální nerovnováha se projevuje zvláště u premenstruálního syndromu. Je vhodný pro děvčátka i ženy pro zmírnění menstruačních bolestí, při přípravě na otěhotnění slouží k úpravě a správné funkci hormonů. Hormony zabezpečují vzájemné spojení mezi nervovými buňkami a určují naše pocity - zda jsme podráždění, hektičtí nebo nervózní. Má  velmi pozitivní vyrovnávací účinek na hormonální systém.

Olej z pupalky se používá jako doplněk výživy, protože obsahuje látky, které se v běžné stravě vyskytují v zanedbatelném množství. Dodává nám vysoce nenasycené (ochranné) mastné kyseliny, zejména kyselinu linolovou (obsahuje jí asi 70 %) a velmi cennou kyselinu gama-linoleovou (GLA), které obsahuje přibližně 9 %. Tato kyselina se v organismu mění na prostaglandiny, které zabraňují zadržování sodíku a vody a působí tak proti zvyšování hmotnosti například před menstruací. Účinné složky pupalkového oleje však obnovují i další důležité biochemické pochody v organismu. Pomáhají regulovat krevní tlak, metabolismus tuků a krevní srážlivost.

Účinky pupalkového oleje

  • snižuje menstruační potíže, je vhodný i pro ženy v klimakteriu
  • podporuje prokrvení končetin, omezuje tvorbu křečových žil
  • zlepšuje kvalitu pleti, vlasů a nehtů
  • snižuje riziko infarktu, mrtvice a angíny pectoris
  • doporučuje se u roztroušené sklerózy, schizofrenii a Parkinsonově chorobě
  • snižuje hmotnost urychlením spalování kalorií
  • zlepšuje sexualitu (animo) žen
  • příznivě ovlivňuje funkci jater
  • působí protizánětlivě na klouby
  • působí proti zánětům očních víček, slzení a pálení očí

Seznamte se s Pupalkou

Bruno Bauer
Ženy musí být milovány, mají-li zůstat krásné.

další články najdete zde