Pro lepší zdraví pro nás - ženy po čtyřicítce

12.11.2013 12:54

Zdravé tělo, zdravá mysl a vyrovnaná hladina potřebných látek v těle; lepší zdraví pro nás - ženy po  čtyřicítce

Pořád jsem hledala nějaké souhrnné informace pro lepší zdraví pro nás - ženy po  čtyřicítce; až jsem vygooglila a našla celkem kompletní informace (zdroje jsou uvedeny níže). Zkrácený překlad zahraniční literatury:


Veškeré doposud zveřejněné a doporučené diety ignorují

specifické požadavky žen po čtyřicítce.

Projekty na "zázračnou pilulku", počítání kalorií, nebo na vynechání určité skupiny potravin zapomínají na jednu hlavní věc, a to, že dietní program závisí především na všeobecném zdraví.
Tyto projekty se nezabývají psychickými a fyzickými problémy, které mají ženy ve středním věku. Tyto diety jsou jen jednou kostkou ze složité stavebnice. Jmenujme jen některé další - hormonální rovnováha, zdraví srdce, energetická úroveň.
Každý program, který podporuje snížení váhy u žen středního věku, se musí zabývat hlavními problémy: chutí k jídlu, fází stagnace, udržení získané váhy, zdraví těla, zdravé mysly a vyrovnané hladiny potřebných látek v těle -
jen tak si tělo může redukovat samo svou váhu.

Chuť k jídlu - známe to všichni

jakmile začneme s nějakou dietou a vidíme, že jdou kila dolů, začneme se odměňovat čokoládou, zmrzlinou, nebo chipsy. Je to přirozené, tělo má hlad. Hlad nás trápí a je silnější než naše touha po zhubnutí. Jsme zesláblé, nervózní, bez motivace. Začíná období stagnace. Poté většinou přibereme víc, než jsme měly na začátku naší "diety", a tak se cítíme ještě hůř
Podle jedné zprávy BBC nabere po prodělání diety 95% osob dříve nebo později svá ztracená kila zpět.

Proč? - Protože diety neberou v úvahu, že zhubnutí je důsledek všeobecného zdraví, vyváženosti a životního stylu.
Tak jako mají ženy ojedinělé potřeby, existují ojedinělé prvky, které ženám pomáhají získat jejich tělesnou a duševní vyrovnanost, obranný systém a svalstvo bez tuků.

Prvky, které pomáhají ženám po čtyřicítce jsou především:

  • fytoestrogeny
  • esenciální mastné kyseliny
  • vitamíny A, B, C, D, E
  • minerály : kalcium, chrom a magnézium
  • balastní látky
  • sója

Fytoestrogeny

jsou určité komponenty z organických rostlin, které vylepšují lidské zdraví.Ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy a čaje jsou bohaté na fytoestrogeny. Fytoestrogeny patří do skupiny živných látek bez vedlejších účinků. Fytoestrogeny jsou užitečné pro vyrovnání hormonální rovnováhy a snižují symptomy v průběhu klimaktéria. Fytoestrogeny jsou látky rostlinného původu, které se v zažívacím traktu mění na látky s estrogenními účinky. V některých zemích jsou stále častěji doporučovány jako „přírodní alternativa“ hormonální substituční terapie. Fytoestrogeny jsou získávámy jak ze soji, tak i z červeného jetele.

Doplněk stravy obsahující látku ze SOJI

Vitamíny

  • Vitamín A

Když přijde žena "do let" objeví se najednou zdravotní problémy, které předtím nikdy neměla. Problémy se zrakem, pohybové problémy, osteoporóza (řídnutí kostí). Vitamín A hraje rozhodující roli pro dobrý zrak a při vývoji buňek v kostech. Dále má za úlohu posilovat obranný systém těla proti infekcím a virům.

Doplněk stravy obsahující látku vitamin A - fin Multis - fin Bi-iomaxin caps - Fintabs pro

  • Vitamíny B

Experti jsou zajedno v tom, že průměrná žena v přechodu má velký stres. Je přitom jedno, jde- li o výchovu dětí, práci, nebo obojí. Jejich rezervy mohou být brzy vyčerpány. Vitamíny skupiny B hrají důležitou roli při obraně proti stresu.

Doplněk stravy obsahující látku vitamin B -   fin VitaBtabs - fin Selenitabs multi - fin Magnesatabs

  • Vitamín B6

Bylo zjištěno, že vitamín B6 působí zdárně proti stresu a změnám nálady jako je deprese, neklid a ztrátě energie. Je také potřebný pro výrobu více jak 100 enzymů napomáhajících látkové výměně proteinů a uhlohydrátů. To není ale vše. B6 je potřebný pro výrobu hormonů. Proto je vitamín B6 tak potřebný pro ženy v období klimakteria.

Doplněk stravy obsahující látku vitamin B6 - Zdroj vitamínů řady B

  • Vitamín B12

Vitamín B12 je důležitý pro zdraví Vašeho srdce, je potřebný k látkové výměně esenciálních mastných kyselin a napomáhá udržovat zdravé srdce. Pomáhá Vám mít vše pod kontrolou.

Doplněk stravy obsahující látku vitamin B12 - Zdroj vitamínů řady B - Zdroj kolagenu a B vitamínů

  • Vitamín C

Z lidového léčitelství je vitamín C známý jako "lék proti nachlazení", ale jeho využití je mnohostranné. Ženy po čtyřicítce potřebují vitamín C, protože má významný vliv na opravu kolagenu a tím také na chrupavku a soustavu kostí. Jeho antioxidantní vlastnosti znamenají snížení rizika různých druhů rakoviny.

Doplněk stravy obsahující látku vitamin C

  • Vitamín D

Většina žen středního věku si je vědoma potřeby vápníku jako potravinového doplňku. Ale nejde jen o vápník. Vitamín D pomáhá Vašemu tělu absorbovat vápník a využívat jej. Vitamín D je odpovědný za transport vápníku z Vašeho zažívacího traktu do krevní plazmy. Snižuje především vylučování vápníku přes Ledviny a podporuje transport minerálů do kostí.

Doplněk stravy obsahující látku vitamin D

  • Vitamín E

Zdravá dávka vitamínu E, spolu s řadou vitamínů B, napomáhá snižovat pravděpodobnost výkyvů nálady, podrážděnosti, zapomnětlivosti a depresím. Bylo zjištěno, že vitamín E napomáhá udržovat funkce zdravého srdce. Vitamín E je jedinečný pro ženy středního věku, neboť napomáhá chránit jejích srdce, vylepšovat aktivitu paměti a dokonce i snižovat návaly.
Účinné antioxidanty a vitamíny jsou v perfektní receptuře pro ženy nad 40 let pro zachování zdravé kondice a uchování si zdravého těla

Doplněk stravy obsahující látku vitamin E

Minerály

  • Vápník (Calcium)

90% všech případů osteoporózy - řídnutí kostí - je u žen. Proto by měly ženy denně brát vápník. Potravinové doplňky s vápníkem zabezpečují Vašemu tělu přísun tohoto minerálu a tělo si jej nemusí čerpat z kostí.
Ale jsou další dobré zprávy o vápníku: Vápník může napomáhat při snižování nadváhy. Vědci věří, že dostatečný příjem vápníku pomáhá tělu více spalovat tuky. Jakmile potřebuje Vaše tělo více energie, spustí se pocit hladu pro dotankování nové energie. Vezmete-li si více vápníku, tukové buňky vypustí více tuku ze svých zásob do krve a tělo jej může zužitkovat. Vědci z univerzity Creighton došli k závěru, že bereme-li více jak průměrnou dávku vápníku, může tělo spálit až 70% svých přebytečných tukových zásob. Ideálně směsí vápníku, vitamínu D a hořčíku, která Vám pomůže udržet si zdravé, silné kosti a lépe zvládat snižování nadváhy.

Doplněk stravy obsahující látku VÁPNÍK

  • Hořčík (Magnézium)

Aby mohly Vaše kosti dobře absorbovat vápník, je k tomu zapotřebí určitých enzymů, ty potřebují pro svou činnost hořčík. Normální příjem potravy nezabezpečí dostatečnou dávku hořčíku. Proto je příjem potravinových doplňků s hořčíkem to nejlepší, co můžete pro své kosti udělat.

Doplněk stravy obsahující látku HOŘČÍK

  • Chrom

Chrom je esenciální stopový prvek. Pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu, což je problém většiny žen středního věku, ale hlavně omezuje pocit hladu. Podporuje přirozenou cestou kontrolní systém v těle, a to tak, že mozek včas signalizuje, že je tělo syté.

Doplněk stravy obsahující látku CHROM

  • Esenciální mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny jsou výživné látky, které jsou v průběhu Vašeho života extrémně důležité pro Vaše zdravé srdce - a to díky jejich blahodárným vlastnostem. Tyto potřebují především ženy středního věku. Hlavní příčiny smrti žen po 45 roce života jsou srdeční problémy. Studie poukazují na to, že příjem esenciálních mastných kyselin v tomto věkovém období může výrazně zmírnit riziko onemocnění srdce.

Doplněk stravy obsahující OMEGA mastné kyseliny

  • Sójový protein

Sója je protein ochuzený o tuky a cholesterol. Sója má přírodní vlastnosti, které ženám ve středním věku mohou pomoci při zhubnutí a udržení si celkového zdraví. Nízký glykemický index sóji snižuje inzulínový tok v krvi a vy se cítíte déle sytí. Sója je také bohatá na izoflavon, který zmírňuje symptomy žen středního věku tím, že snižuje možnosti ukládání tuků a zároveň posiluje svalovou hmotu bez tuků. To Vám pomáhá na cestě ke zdravému tělu.

Doplněk stravy obsahující SOJOVÉ PROTEINY

  • Balastní látky( vlákniny)

Tzv. balastní látky označované též jako vláknina, se charakterizují jako látky bobtnavé, vážící na sebe vodu a tak zvětšující objem stolice.
Jsou to rostlinná vlákna, která lidský organismus nemůže strávit, a proto je vylučuje. Dnes víme, že vláknina ve střevech nabobtná a slouží jako základ výživy střevním mikroorganismům. Balastní látky podporují Vaše snižování nadváhy, ale také při mnohých problémech s Wellness. Výsledky americké FDA (výzkum potravin a léků) potvrzují, že balastní látky pomáhají snižovat riziko nemocí srdce a cév. Pijí-li se rozpustné balastní látky s dostatečným množstvím vody, bobtnají a mají sklon vytvářet pocit sytosti. Tím Vám pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi a zároveň lépe zpracovávat kvalitní potravu ve střevech. Nerozpustné balastní látky vám urychlují transport trávící potravy ve střevech. Tím se snižuje jejich zanesení a příjem kalorií. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum. Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Doplněk stravy k očistě STŘEV

Rada nakonec - jak začít
Plán 40 spojuje tyto přírodní prvky v jeden pohodlný program, kterým se můžete lehce řídit. Tento je vyvinut speciálně pro ženy nad 40 let. Každý z uvedených produktů je vhodný právě pro potřeby žen středního věku. Kromě toho nabízí Plán 40 návod na správné stravování a rozumné návrhy na pohybová cvičení, která vám ve vašem úsilí napomohou. Tím docílíte toho, že dostanete své tělo do pohody.
Konec překladu

„Nevadí mi žít v mužském světě, pokud v něm mohu být ženou.“

 Marilyn Monroe

další články najdete zde

 

zdroje

  • https://www.thirdage.com/menopause
  • https://www.hwcclub.websnadno.cz
  • https://www.doktoronline.cz