Nebojte se cítit zdravě - kvasinková infekce

01.01.2014 19:58

Kvasinková infekce

Snad každá žena ji zná. Některou to potkalo jen jednou, některou to trápí neustále. Ostatní o ní jistě slyšely. Kvasinková infekce se projevuje tam, kde se přemnoží bakterie candida albicans. U žen to mohou být intimní partie a u mužů jde nejčastěji o oblast třísel.

Pálení a svědění způsobované kvasinkovou infekcí pochvy může být vyvoláno nevyváženou stravou, hormonálními změnami i nošením syntetického nebo nesepraného prádla. Doplňky mohou posílit obranné látky v těle.

Co to je kvasinková infekce pochvy

Kvasinkové onemocnění pochvy bývá nejčastěji vyvoláno mikroorganismem Candida albicans, který je v malém množství přítomný v těle i za normálních okolností. Za určitých podmínek se rychle rozmnožuje a působí zarudnutí a zduření vaginální sliznice Candida albicans jako většina kvasinek a plísní bují v teplém a vlhkém prostředí, jaké je právě v pochvě. Infekci mohou způsobit i jiné mikroorganismy druhu Candida.

Příznaky kvasinkové infekce pochvy

• intenzivní svědění genitálu
• zánět a zarudnutí oblasti rodidel
• bílý výtok připomínající sražené mléko; může být bez zápachu nebo je cítit po kvasnicích

Příčiny kvasinkové infekce pochvy

Všechno, co porušuje přirozenou rovnováhu mezi kvasinkami a bakteriem, nebo změna pH (kyseliny/zásady) ve vagíně může vytvořit ideální podmínky pro nekontrolovatelný růst kvasinek. Vaginální prostředí může být narušeno něčím tak prostým, jako je nošení příliš těsných kalhot nebo nylonového prádla. Riziko kvasinkové infekce rovněž vzrůstá při hormonálních změnách během těhotenství, užívání antikoncepce nebo spermicidů a při cukrovce.
Kvasinková infekce se také může vyvinout, když je imunitní systém oslaben nemocí, stresem nebo nedostatkem spánku, popřípadě je závažně poškozen infekcí HIV nebo chemoterapií Užívání antibiotik, jako je ampicilin nebo tetracyklin, často vede ke kvasinkovým infekcím, protože tyto léky neničí jen škodlivé bakterie vyvolávající onemocnění, ale i "užitečné" bakterie udržující plísně a kvasinky v normálních mezích.

Kvasinková infekce pochvy - jaké doplňky na onemocnění:

Kvasinkové onemocnění pochvy může být známkou celkově nedostatečné výživy, takže je vhodné užívat multivitaminové a multiminerální přípravky společně s doplňky stravy. Doporučené doplňky začněte brát od okamžiku, kdy zpozorujete první příznaky, a užívejte je tak dlouho, dokud příznaky nevymizí.
S výjimkou vaginálních čípků mohou být všechny užívány společně s předepsanými nebo volně prodejnými léky proti kvasinkovým infekcím.

Vitamin C a echinacea pomáhají organismu zvládat akutní kvasinkové infekce tím, že posilují imunitní systém.

Echinacea pravděpodobně povzbuzuje bílé krvinky k ničení kvasinek,

vitamin C může potlačovat jejich růst. Jste-li náchylné k plísňovým a kvasinkových nemocem, Užívejte echinaceu tři týdny, pak na týden přerušte a pak znovu pokračujte. Echinaceu užívejte celkem šest měsíců spolu s vitaminem C a probiotiky, která zvýší množství "užitečných" bakterií v organismu.

Probiotika jsou k dostání ve formě biojogurtů i jako potravinové doplňky nebo jako krém pro místní použití. Zvláštní význam mají v případech, kdy je kvasinkové onemocnění vyvoláno antibiotiky Přidejte také FOS (fruktooligosacharidy) - nestravitelné sacharidy, kterými se užitečné bakterie živí, povzbudí se tím jejich růst.

Pokud chcte vyzkoušet přírodní cestu- zkuste oregánový olej.

Oregano lidé od nepaměti používali jako pomoc proti plísním, a to nejen proti těm na povrchu těla, ale také tím, které napadají vnitřní prostředí organismu. Rostlina obsahuje vysoce kvalitní, antisepticky působící carvacrol. Účinkuje jako přirozený zabíječ mikrobů, bakterií, virů a parazitů, je použitelný na kožní a slizniční infekce. Lékaři olej používají k léčbě infekčních onemocnění.

další články najdete zde

zdroj:

Článek Kvasinková infekce pochvy Autor: publikace - Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr