Co jsou DOPLŇKY STRAVY?

11.11.2013 14:23

Co jsou to doplňky stravy?

Doplňky stravy (pod tímto názvem jsou ukotveny v legislativě) jsou vlastně "potraviny", jejímž účelem je vhodně doplňovat stravu.

Už nejrůznější kultury odpradávna používaly po tisíce let byliny ke zklidňování, zmírňování nebo i k léčbě běžných zdravotních problémů; je to skutecnost, kterou medicína neopomíjí.

 

Doplňky stravy / Potravinové doplňky / Vitamínové doplňky

V případě, že se nám ze stravy nedostává dostatek všeho, co naše tělo potřebuje, jsou na místě potravinové doplňky. Jak správně jejich název udává, jedná se o doplnění potravy - tj. nenahrazují pestrou zdravou stravu. Jejich hlavní zásadou je nenarušení a podpora přirozených funkcí buněk.

Doplňky stravy mají za úkol dodat tělu látky, které potřebuje, ale nezískává je v dostatečné míře v běžné stravě, nebo látky, které mají příznivý účinek na zdravotní stav. Tyto potravinové doplňky nesmí deklarovat léčivé účinky (i když mnoho z nich tyto účinky má), protože to nejsou léčiva (doplňky stravy nemají tak složitý systém schvalování jako léčiva). Smějí se uvádět pouze příznivé účinky na zdravotní stav.

Potravinové doplňky 

jsou volně prodejné produkty obsahující vitaminy, minerální látky, stopové prvky, extrakty z bylin, některé přírodně identické látky včetně vlákniny či probiotických bakterií. Takových látek existují stovky. Doplňky stravy jsou produkty určené k doplnění takovýchto látek, které prokazatelně chybí v běžné stravě. Nejsou to léky, nejsou tudíž určeny k léčbě.

Vitamínové doplňky

stravy jsou pro lidi, kteří si svými stravovacími návyky, nebo možnostmi, nedokáží běžnou naučenou stravou dostat do těla to, co je potřeba.

lékaři mají za celé studium jen jednu jedinnou přednášku o potravinových doplňcích

Jak vybírat doplňky stravy?

Nejlépe podle výrobce a výroby. Jenže technologii výroby vám málokdo prozradí. Takže je na vás, abyste si o výrobci zjistili co nejvíce informací.

Fungování organismu můžeme podpořit různými potravinovými doplňky. Některé z nich si totiž organismus nevytváří v dostatečném množství – vzhledem k dnešní náročné době, kdy je těžké vyhnout se stresu a množství potřebných látek se tak zvyšuje. Navíc potraviny mohou být chemizací zbaveny důležitých látek, které pak naše tělo postrádá.

100% přírodní doplňky stravy jsou a hlavně budou v budoucnu jednoznačně nevyhnutností. Potraviny, ovoce, zelenina, v regálech našich úžasných supermarketů, už dávno neobsahují to, co mají. Urychlované dozrávání neumožní tvorbu vitamínů a doprovodných látek, kupujeme nefunkční a také nedobré dužiny, nic víc. Většina ovoce a zeleniny ztrácí 80% důležitých látek už pátý den po utržení. Tohle nikdo neví a kdo to ví, tak je mu to k ničemu, protože mu to nikdo nevěří. Lidstvo má už imunitu na draka, pořád jsme nemocní, unavení, vyčerpaní, naštvaní. A jen proto, že po celá léta máme akutní nedostatek přírodních vitamínů a minerálů, jednoznačně nejdůležitějších prvků pro silnou a odolnou imunitu.( viz.dokument zde)

Z nedávno získaných důkazů je patrné, že určité léky, nadměrné pití alkoholu, kouření a trvalý stres mohou porušovat vstřebávání některých klíčových nutričních látek. Sebelepší strava nedokáže takovým ztrátám zabránit.

  • Zahraniční odborné studie ukazují, že strava mnoha lidí obsahuje někdy jen polovinu doporučeného množství hořčíku a kyseliny listové.
  • Asi 50 procent dospělých žen a více než 70 procent dospívajících dívek má v potravě méně vápníku, než jsou doporučené dávky.
  • Také vitaminů C a B6, stejně jako železa a zinku, je v běžné stravě zřetelně méně, než má být.
  • I při nejdokonalejším plánování jídelníčku je těžké trvale dodržovat stravování, které obsahuje doporučené denní množství jednotlivých látek.

Výhodou doplňků stravy je, že máte přesný přehled kolik jaké látky (vitamínu, minerálu apod.) jste do sebe dostal/a. U běžných potravin jsou občas jen spekulace (záleží na způsobu pěstování, chovu, skladování atd.)
Ovšem ne vždycky to, co se objeví v TV reklamě jako ,,zaručeně nejlepší"  je skutečně to nejlepší a ne vždy jsou výrobky skutečně přírodní. Rozhodujte se tedy podle zkušeností svých i ostatních, ohlasů a také kvality, atestů a pod...a pokud jsou výrobky opravdu kvalitní, je myslím úplně jedno, jakou formou jsou distribuovány( jestli v lékárně, od bylinkářů či formou MLM ( doporučujícího) prodeje)

 

Kdo z nás i dnes může s klidným svědomím říci, že jeho jídelníček je natolik vyvážený a správný, že již nepotřebuje žádné potravinové doplňky?

Potravinové doplňky však mají i jiný pozitivní vliv. Učí nás chápat naše zdraví jako majetek nedozírné ceny, který je třeba aktivně chránit.

 

další články najdete zde

Zdroj:

  • MUDr. Roman Šindelář
  • internet
  • https://www.provitalita.cz/potravinove-doplnky/
  • https://www.drfort.cz/